Kurs nauki palenia w piecu
Kurs nauki palenia w piecu
( wg www.mazowia.pl)
Jak palić bez dymu?
Dym to nic innego, jak szkodliwa dla zdrowie zawiesina mikrocząsteczek niedopalonego paliwa.
Wobec znacznego zanieczyszczenia powietrza we wszystkich miejscach, gdzie zamieszkują ludzie opalający swe domy tradycyjnymi sposobami, należy próbować ograniczać zapylenie różnymi , sprawdzonymi sposobami. Jednym z nich jest określona metoda spalania węgla i drewna w domowych piecach.
>>> Nigdy nie spalaj śmieci i odpadów. Do pieca wkładaj tylko to, co wytworzyła natura.
>>> Rozpalaj od góry, dzięki temu żar powoli podgrzewa paliwo poniżej, a lotne smoły uwalniają się stopniowo. Wytworzona wysoka temperatura powoduje,że wszystko dopala się do przejrzystych spalin.
>>> Dokładaj mniejsze porcje,a częściej. Ważne, aby nie stłumić żaru .Kluczem do efektywnego spalania jest stale palący się ogień.
>>> Dorzucaj do boku- to tak zwane palenie kroczące. Polega ono na rozpaleniu niewielkiej porcji opału. Kiedy już mocno się rozżarzy, odgarnia się go do tyłu pieca Obok dosypujemy kolejną porcję paliwa tak, aby stopniowo zajmowało się od żaru. Uzyskana w ten sposób wysoka temperatura pozwala na spalanie pyłów zawieszonych w dymie i w ten sposób dopalamy skutecznie resztki opału i nie zapylamy powietrza czyniąc je czyściejszym.