Dary jesieni w ogrodzie mojego sąsiada


Piękne dynie w ogrodzie Łukasza Garbaczewskiego mogą śmiało konkurować z tymi z Festiwalu Dyni na Śląsku prezentowanymi w TV1.I nie tylko o piękno chodzi, ale także o wielkość. Ta największa mierzy sobie „ w pasie ” ponad 180 cm, jest wysoka na 65 cm i waży 35 kg . W towarzystwie innych dyń w domowej piwniczce czeka na swoją kolej na domowe dania, a jak można podawać dynię? Może ktoś nam podpowie jakiś „odjazdowy przepis”!!!.


Póki co, parę informacji o walorach odżywczych dyni.
M. Sanderski w swoim Poradniku pisze:
Dynia – Cenne warzywo o wartościach odżywczych, dietetycznych, leczniczych. Działa leczniczo na przewód pokarmowy, usuwa zaparcia, jest moczopędna, wzmacnia naczynia wieńcowe serca, zapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, wspomaga w cukrzycy i bezsenności, raku prostaty. Pestki dyni są cenne w zwalczaniu robaków (pasożytów) jelitowych .Zawierają cynk i wit B6. Z nasion tłoczy się cenny olej do celów spożywczych i leczniczych. Jedzmy potrawy z dyni i łuskajmy pestki. Dla ciekawych nazwa łacińska dyni- CUCURBITA PEPO – ładnie, prawda?

Może Cię zainteresować także:

LEAVE A COMMENT